«Την εικόνα της Ελλάδας τη φτιάχνουμε όλοι μαζί…»

Γράφει ο Τάκης Ι. Δηράκης

TID_21.5.15Όσο ξεκλέβω λίγο χρόνο μαθαίνοντας από τα ΜΜΕ για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα τόσο δικαιολογώ τον εαυτό μου για την απόφαση που πήρα να μειώσω, επί τρεις εβδομάδες, την ενασχόλησή μου με αυτά καθώς και στο ChiosOpinion.gr ώστε να παρακολουθήσω από κοντά μία ελληνο-δανέζικη κομμωτική συνάντηση σε γνωστό Κομμωτήριο της Χίου. Αντιγράφω για όσους δεν το διάβασαν  στη σελίδα τού ChiosOpinion.gr στο facebook: «Από το να βλέπω την τηλεόραση και να ψυχοπλακώνομαι προτιμώ αυτές τις μέρες να περνάω τις ώρες μου στο κομμωτήριο Δηράκη, διαπιστώνοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο Euro-working, Euro-group, ευρωπαίοι πολιτικοί και ευρωπαϊκά ΜΜΕ που στάζουν χολή, αλλά και απλοί ευρωπαίοι πολίτες όπως

Η Τζούλη, το... κορίτσι από τη Δανία, ανάμεσα στην υπεύθυνη του πρότζεκτ της σχολής κα Pia Schmidt και της κας Δηράκη

Η Τζούλη, το… κορίτσι από τη Δανία, ανάμεσα στην υπεύθυνη του πρότζεκτ της σχολής κα Pia Schmidt και την κα Δηράκη

η Τζούλη από τη Δανία και τα κορίτσια από την Ελλάδα (Χίο) που ανταλλάσσουν εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα σε στιγμές εποικοδομητικές και ωραίες που είναι βέβαιο ότι, μετά από χρόνια, θα τις θυμούνται με νοσταλγία και αγάπη!..»

Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ!!!

Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, ρωτήσαμε την υπεύθυνη του κομμωτηρίου, με ποια κίνητρα αποφάσισαν να δεχτούν για μαθητεία μια φοιτήτρια κομμωτικής από τη Δανία και να τί μας απάντησε:
Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μόδα, η οποία έχει τις κυριότερες πηγές της στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τόκιο κλπ), μπορούμε να πούμε ότι η εξωστρέφεια είναι βασικό συστατικό του επαγγέλματός μας. Γι’ αυτό άλλωστε κι εμείς, όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην κομμωτική, είτε κάνουμε επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό για παρακολούθηση συνεδρίων και επιδείξεων κομμωτικής μόδας, είτε παρακολουθούμε επιδείξεις στην Αθήνα, με συμμετοχή γνωστών ξένων συναδέλφων μας.

Τα 4 κορίτσια-φοιτήριες της σχολής ‘EUC Zealand’ έχοντας στο μέσο τη δασκάλα που τις συνόδευσε

Τα 4 κορίτσια-φοιτήριες της σχολής ‘EUC Zealand’ έχοντας στο μέσο τη δασκάλα που τις συνόδευσε

Επομένως, δεν ήταν δυνατόν να αρνηθούμε την πρόταση της σχολής από τη Δανία για ολιγοήμερη φιλοξενία και μαθητεία στο κομμωτήριό μας μίας από τις 4 φοιτήτριες που θα επισκέπτονταν, μέσω ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος (σ.σ. του ERASMUS), τη Χίο. Αλλά δεν είναι  μόνο αυτό. Μπορεί ο λόγος της επίσκεψης των κοριτσιών να είναι η μαθητεία τους στα κομμωτήριά μας για να αντιγράψουν ό,τι μπορέσουν και κρίνουν ωφέλιμο από τη δική μας επαγγελματική κουλτούρα και τεχνική, όμως, ποιος σας είπε ότι κι εμείς, που θεωρούμαστε έμπειροι, δεν μπορούμε να ‘’κλέψουμε’’ κάτι από αυτά τα κορίτσια; Π.χ. τον επαγγελματισμό τους, που είναι φημισμένος για τις σκανδιναβικές χώρες. Ή μια νέα τεχνική στο επάγγελμά μας, η οποία δεν έχει φτάσει ακόμη εδώ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό,όχι μόνο δεχτήκαμε αλλά και ζητήσαμε στο σαλόνι μας τη μία από τις δύο πιο προχωρημένες φοιτήτριες αφού οι άλλες δύο είναι αρχάριες».

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ..!

Η Julie επί τω έργω υπό την επίβλεψη της κας Δηρακη

Η Julie επί τω έργω υπό την επίβλεψη της κας Δηρακη

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι εσείς, με τόσα χρόνια προσωπικής εμπειρίας και συνεχίζοντας σ’ ένα κομμωτήριο με τόση παράδοση, προσδοκάτε από τη συνεργασία αυτή και απόκτηση νέων γνώσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: « Ακούστε, στην 85χρονη διαδρομή του κομμωτηρίου μας έχουν μάθει την κομμωτική τέχνη πολλά νέα παιδιά αλλ’ ουδέποτε συνέβη να μαθητεύει σ’ εμάς, έστω και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, μια μαθήτρια ευρωπαϊκής σχολής! Και, μάλιστα, προερχόμενη από αναπτυγμένη χώρα η οποία έχει την επαγγελματική εκπαίδευση στην 3η Βαθμίδα τής εκπαίδευσής της! Αυτό εμείς το είδαμε, συγχρόνως, σαν ΠΡΟΚΛΗΣΗ και σαν ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πρόκληση ν’ αποδείξουμε ότι δικαίως μας εμπιστεύθηκαν από το πανεπιστήμιο της Δανίας. Και, ναι, ευκαιρία για νέες εμπειρίες, ιδίως αυτή τη δύσκολη για όλους μας εποχή. Επιπλέον, όσο κι αν σας ξενίζει, το είδαμε σαν ευκαιρία προκειμένου να στείλουμε από τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και από το όμορφο νησί μας -μέσω αυτού του κοριτσιού- ένα μήνυμα περηφάνιας, αξιοπρέπειας και, βεβαίως, φιλοξενίας.

«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Η Julie μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς με μοντέλο την ίδια.

«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Η Julie μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς με μοντέλο την ίδια.

Γιατί, όπως πιστεύουμε, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δεν την φτιάχνει μόνο η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών μας αλλά και η συμπεριφορά καθενός από εμάς, των απλών πολιτών, σε όποια ευκαιρία παρουσιάζεται…»

Συμβαίνουν λοιπόν και αυτά στην Ελλάδα της κρίσης! Την ώρα που οι υπεύθυνες(;) πολιτικές δυνάμεις του τόπου αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμη και στο εσωτερικό τους(!), υπάρχουν απλοί πολίτες εργαζόμενοι, από εκείνους οι οποίοι ίσως να έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι νοιώθουν χρέος τους,  γι’ αυτή τη χώρα η οποία συνεχώς τους απογοητεύει και τους κόβει κάθε δημιουργική διάθεση, να τη διαφημίσουν ή, τουλάχιστον, να μη βλάψουν την εικόνα της στο εξωτερικό. Άραγε, πόσοι ηγέτες, ηγετίσκοι, υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές έχουν αυτό στο μυαλό τους όταν ανοίγουν τα στόματά τους, σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ; Ποιος σκέπτεται από αυτούς για κάτι που λέει δημοσίως, ότι μπορεί να αμαυρώσει την εξωτερική εικόνα τής χώρας μας, η οποία -μη το ξεχνάμε- επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό από το τουριστικό συνάλλαγμα;
Συμπέρασμα, εκείνο το οποίο νοιώθουν ως χρέος τους οι απλοί πολίτες έναντι της πατρίδας, οφείλουν να το καταλάβουν επιτέλους και οι πολιτικοί. Γιατί, συν τοις άλλοις, πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού κι όχι η τέχνη της μπουρδολογίας.  Κι αυτό το εφικτό, ο ελληνικός και ο χιώτικος λαός το θέλουν εντός της ΕΕ και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.  Όχι, όλοι αντάμα και η… ψωροκώσταινα χώρια.-

Τ.Ι.Δ.Κατηγορίες:ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΣΤΑΡΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s