Οι αποφάσεις του ΥΠ.ΠΟ. & της Γ.Γ. Αιγαίου για το «Ρεξ», οι κίνδυνοι και μια πρόταση διάσωσής του

Επιστολή- παρέμβαση του Ευάγγελου Χαρίτου
Συντηρητή έργων τέχνης

Αξιότιμε κύριε Δηράκη
Επειδή δεν πρόκειται να υπάρξει απάντηση από τη δημοτική αρχή Χίου (και οποιαδήποτε προηγούμενη) επιτρέψτε μου να σας απαντήσω ως ένας απλός κάτοικος της Χίου που ενδιαφέρεται για τη διάσωση του συγκεκριμένου κτιρίου.
Το «Ρεξ» έχει κηρυχθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού με δυο αποφάσεις που βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.listedmonuments.culture.gr. Η πρώτη χρονολογείται στις 9-1-1998 όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, ολόκληρο το κτίριο του κινηματοθεάτρου RΕΧ, στην οδό Νεωρείων 11 στην προκυμαία της Χίου, με χρήση κινηματοθεάτρου στον επάνω όροφο, με την είσοδο προς τον όροφο και με την χρήση καταστημάτων στο ισόγειο (καταστήματα των οποίων η χρήση δεν θα επιβαρύνει το κτίριο). Το κτίριο χαρακτηρίζεται γιατί αφ’ ενός είναι χαρακτηριστικό δείγμα μοντερνισμού του μεσοπολέμου, με στοιχεία Αrt Deco στις διακοσμήσεις (κλιμακοστάσιο κ.α.), σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και αφ’ ετέρου γιατί είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική ζωή του λαού της Χίου με την χρήση του ως κινηματογράφου».
Στη δεύτερη, με ημερομηνία 6-12-2000 αναφέρονται αναλυτικά οι επιτρεπόμενες επεμβάσεις και τι απαγορεύεται ώστε να προφυλαχθεί η αυθεντική εικόνα του κτιρίου:

«1. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο ολόκληρο το κτίριο του πρώην κινηματοθεάτρου «REX» με χρήση κινηματοθεάτρου στον όροφο με την είσοδο προς τον όροφο και με χρήση στο ισόγειο που θα προωθεί τον πολιτισμό και την τοπική ιστορία ή θα εξυπηρετεί τη χρήση του ορόφου, φερόμενο ως ιδιοκτησία ιδιώτη, που βρίσκεται στην οδό Νεωρείων 11 στην προκυμαία της Νήσου Χίου, όπως φαίνεται σημειωμένο στο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:2000, που θεωρήθηκε από την Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Δ/νσης Περιφερειακής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αιγαίου με την αριθ. 10522/2000 πράξη της και που συνοπτικό του αντίτυπο δημοσιεύεται με την παρούσα απόφαση, επειδή αποτελεί αξιόλογο χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου και έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κοινού, ως χώρος κινηματογράφου και πολιτισμού γενικότερα.
2. Στο χαρακτηριζόμενο ως διατηρητέο κτίριο, απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων του και των εν γένει λειτουργικών και διακοσμητικών του στοιχείων.
3. Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού, η εσωτερική διαρρύθμιση καθώς και επεμβάσεις στο εσωτερικό για λόγους λειτουργικούς του χαρακτηριζόμενου ως διατηρητέου κτιρίου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, εφ’ όσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας.
4. Επιβάλλεται η αποκατάσταση του ισογείου, στην αρχική του μορφή μετά από έγκριση της αρμόδιας ΕΠΑΕ.
5. Επιβάλλεται η διατήρηση της φωτεινής επιγραφής «REX» διότι αποτελεί σημείο αναφοράς του πρώην κινηματοθεάτρου.
6. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση άλλων φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων στο χαρακτηριζόμενο ως διατηρητέο κτίριο. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση επιγραφών περιορισμένων διαστάσεων, που πληροφορούν για τυχόν χρήσεις των χώρων του ισογείου.
7. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία στο εξωτερικό και εσωτερικό του χαρακτηριζομένου ως διατηρητέου κτιρίου και στον περιβάλλοντα χώρο του, καθώς και για την τοποθέτηση επιγραφών, απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ»)
Τέλος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και από τη Γ.Γ Αιγαίου.
Από τα παραπάνω νομίζω πως απαντάται η ερώτηση του αναγνώστη σας για το αν είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο καθώς και πως χρήσεις όπως κινηματογράφου και εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων (αποσυμφόρηση «Ομηρείου») είναι επιτρεπόμενες. Αυτό που θα έπρεπε να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από τη δημοτική αρχή -και σε αυτό το θέμα «Η Γνώμη της Χίου» ως ΜΜΕ έχει δυνατότερη φωνή από έναν απλό πολίτη, να ενημερωθεί η κοινωνία για το τι προβλέπει η υπάρχουσα μελέτη σχετικά με τα διακοσμητικά στοιχεία στο εσωτερικό του κτιρίου (κιγκλιδώματα, ψευδοροφή, μωσαϊκά δάπεδα, επιχρίσματα) ώστε να αποφύγουμε περιπτώσεις όπως πχ το Κολλέγιο ή το Αρρένων που αλλοιώθηκαν οριστικά με την αποξήλωση όλων των διακοσμητικών τους στοιχείων. Επειδή έχω την υποψία πως η μελέτη προβλέπει την πλήρη αλλοίωση του εσωτερικού του κτιρίου και τη μετατροπή του σε μια κινηματογραφική αίθουσα του συρμού της ποπ κουλτούρας (τύπου «Village»), ίσως η διατήρηση των Art-Deco χαρακτηριστικών του να χαμήλωνε το κόστος και το Rex να αποτελούσε ένα αξιοθέατο του Μοντέρνου Κινήματος και της Art-Deco. Επίσης ίσως να ήταν δυνατός ο χωρισμός της αποκατάστασης του κτιρίου σε δυο φάσεις: Στη πρώτη να γινόταν η αποκατάσταση του κτιρίου και σε μια δεύτερη (με τους πόρους από την ενοικίαση του ισογείου) η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού της θεατρικής σκηνής.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ευάγγελος Χαρίτος
Συντηρητής έργων τέχνηςΚατηγορίες:Απόψεις, Πολιτιστικά

1 reply

  1. <>
    (Νίκος Μακρίδης – μεταφορά από τη σελίδα τού ChiosOpinion.gr στο facebook)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s