Απόψεις: Είναι η Ένωση αναγκαστική;

Του ΣΤΕΡ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
Καθηγητή Πανεπιστημίου

fasoulakis   Με λύπη διάβαζα τελευταία ότι ανακινείται πάλι το θέμα τής λεγόμενης αναγκαστικότητας της Ενώσεως Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ). Αλλά τέτοιο θέμα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Όπως έδειξα στην ανακοίνωσή μου που έγινε στο συνέδριο για τη μαστίχα στη Χίο (Οκτώβριος 2008), ο ιδρυτικός νόμος τής ΕΜΧ δεν προήλθε άνωθεν, δηλαδή από πρωτοβουλία τού Κράτους, αλλά κάτωθεν, δηλαδή από τους μαστιχοπαραγωγούς, οι οποίοι με τις ενέργειές τους πίεσαν το Κράτος να εκδώσει τον αναγκαστικό νόμο, για να αποφεύγουν την εκμετάλλευση που υφίσταντο από τους εμπόρους. Ποιοί επαναφέρουν τέτοιες απαιτήσεις επιζήμιες για τους γεωργούς και αντιπαραγωγικές, δεν είναι ξεκάθαρο, γιατί δεν έχουν το θάρρος να επιχειρηματολογήσουν δημόσια, επειδή αποκρύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Κέντος μαστιχόδενδρου (φωτό: Δ. Μπουρνιά)

Κέντος μαστιχόδενδρου (φωτό: Δ. Μπουρνιά)

Προσωπικά δεν έχω κανένα ιδιαίτερο λόγο να υποστηρίξω τους αγρότες, διότι ούτε μαστιχοπαραγωγός είμαι ούτε άλλου είδους συμφέρον έχω, όμως ως ενεργός πολίτης θεωρώ δικαίωμά μου να διατυπώσω δημόσια τήν άποψή μου, όπως έκαμα και στο συνέδριο της μαστίχας το 2008.
Και εδώ θέλω να εκφράσω την απορία μου, γιατί οκτώ χρόνια τώρα δεν έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά εκείνου τού συνεδρίου; Μας ζητήθηκαν οι ανακοινώσεις (12 Νοεμβρίου 2008) και τις δώσαμε. Μας διαβεβαίωναν οι Διευθύντριες του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (και η προηγούμενη και η τωρινή) ότι τα Πρακτικά θα εκδοθούν γρήγορα, όπως συνέβη και στα άλλα ανάλογα συνέδρια για το γάλα, τυρί, κρασί, λάδι, μάρμαρα και άλλα πολλά, που εκδόθηκαν ένα ή δύο χρόνια μετά την ανακοίνωσή τους, αλλά τα πρακτικά τού συνεδρίου για τη μαστίχα «μάρμαρα καβαλλικεύουν», κατά τη λαϊκή έκφραση. Ποιος λόγος τα κρατά στα συρτάρια κλειδωμένα; Υπάρχει κάποια αιτία; Μήπως εξυπηρετούν κάποιες καταστάσεις;
Εκείνο που με ανησυχεί είναι μήπως κάποια χαλαρή κυβέρνηση υποκύψει στις απαιτήσεις κερδοσκόπων εν ονόματι κάποιων σκοτεινών ιδεολογημάτων ή ανταλλαγμάτων και γυρίσουν πίσω την όλη υπόθεση της μαστίχας σε μεσαιωνικές αντιλήψεις, όπου το κέρδος δεν θα ευνοεί τον μαστιχοπαραγωγό αλλά τον εκμεταλλευτή του.
Τότε, φυσικά, και οι αγρότες των Μαστιχοχώρων δεν θα δείξουν ενδιαφέρον για την αύξηση και τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, με συνέπεια η μαστίχα να μετατραπεί πάλι σε λιβάνι και όλες αυτές οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων «να πάνε περίπατο».
Ας μην ψευτοκλαίμε, λοιπόν, αν οι αγρότες τών Νοτιοχώρων εγκαταλείψουν τα χωριά τους –όπως έγινε από την αδιαφορία μας στα Βορειόχωρα- προς αναζήτηση καλλίτερης τύχης. Ιδίως οι νέοι οι οποίοι θα μετατραπούν από συνεχιστές σε παρασιτικά στοιχεία τής κοινωνίας. Ας ορθώσουμε το ηθικό ανάστημα να κατανοήσουμε ότι ο χώρος που εγκαταλείπεται, χάνεται. Περνά σε ξένα χέρια.

12 Μαρτίου 2016

ΣΤΕΡ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ

φωτο: κέντος μαστιχόδενδρου (Δ. Μπουρνιά)Κατηγορίες:Απόψεις

1 reply

  1. Μεταξυ δυο κακων το μη χειρον βελτιστον……και το βελτιστον ειναι η Ενωση η οποια διαχειριζεται (ξενο χρημα) το οποιον δεν τυγχανει (κατα την γνωμη μου ) της προσηκουσας φροντιδας και του προσηκοντος σεβασμου…………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s