Παγχιακός ξεσηκωμός για ενδεχόμενη άρση αναγκαστικότητας τής ΕΜΧ

IMG_20160204_111046_1_BURST001_COVER fbΣε γενικό ξεσηκωμό βρίσκεται για άλλη μια φορά η Χίος με αφορμή τη συζητούμενη άρση τής αναγκαστικότητας για τη μαστίχα. Ο ξεσηκωμός αυτός απηχεί τη λαϊκή πεποίθηση ότι το ενδεχόμενο αυτό θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το νησί μας, η οικονομία τού οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν τής μαστίχας.
Μετά από χθεσινοβραδινή έκτακτη απόφαση του ΔΣ τής Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου πραγματοποιείται σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της Ένωσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία συμμετέχουν ο Δήμος Χίου, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου, το Ν.Τ. Χίου τής ΑΔΕΔΥ κ.ά.
Σε σχετικές δηλώσεις τους, οι βουλευτές Χίου και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χίου, τονίζουν τα εξής:

Νότης Μηταράκης: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί σιγή ιχθύος για την τροπολογία 335/38/18.04.2016 που κατέθεσα μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ για την προστασία της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ. Ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της (!!!) και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι και πρωτοφανείς και καινοφανείς. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει η ακατανόητη ρύθμιση με την οποία ανοίγει η κερκόπορτα για την κατάργηση της αναγκαστικότητας. Η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν κυβέρνηση προστάτευσε την μαστίχα και τους παραγωγούς. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και τώρα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει αυτή τη βούληση. Ας αναλάβει τώρα ο καθένας τις ευθύνες του». Ο βουλευτής Χίου τής ΝΔ κατέθεσε τροπολογία βασισμένη σε πρόταση τής ΕΜΧ που συνυπογράφουν οι βουλευτές τής ΝΔ: Κοζάνης – Γιώργος Κασαπίδης, Αττικής – Γιώργος Βλάχος, Β΄ Αθηνών – Άννα Ασημακοπούλου και Αργολίδας – Ιωάννης Ανδριανός. Με την τροπολογία αυτή ΔΕΝ παραχωρείται το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό για μετατροπή των αναγκαστικών συνεταιρισμών σε ελευθέρους αγροτικούς συνεταιρισμούς χωρίς αιτιολόγηση.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: «Επιμένω στην άποψή μου ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ανοίξει αυτή τη στιγμή ζήτημα για έναν απόλυτα υγιή Συνεταιρισμό, όπως είναι η Ε.Μ.Χ., που αποτελεί άλλωστε βασικό παραγωγικό πυλώνα του νησιού μας». Ο βουλευτής Χίου τού ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης γνωστό στον αρμόδιο υπουργό ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε πρόκειται να ψηφίσει το σχετικό άρθρο στην ολομέλεια.

Σταμάτης Κάρμαντζης: <<… Οποιαδήποτε τροποποίηση, οποιαδήποτε αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα της Ε.Μ.Χ. θα αποτελέσει καίριο και καταστροφικό πλήγμα στο εισόδημα και στην αξιοπρέπεια των μαστιχοπαραγωγών, στην δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία της Χίου, στην οποία η μαστίχα. έχει πρωταγωνιστικό και αναντικατάστατο ρόλο, στις προοπτικές του παγκόσμια μοναδικού προϊόντος της μαστίχας, σε μια εποχή που ανοίγονται σημαντικοί και ελπιδοφόροι δρόμοι μπροστά του. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την άρση της αναγκαστικότητας θα άφηνε τους μαστιχοπαραγωγούς ανυπεράσπιστους σε παιχνίδια ανεξέλεγκτων κερδοσκόπων…>>

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν επίσης η ΝΔ και το ΚΚΕ:

ΝΟΔΕ Χίου ΝΔ: <<Παρά τις διαβεβαιώσεις για διατήρηση της αναγκαστικότητας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και χωρίς να υπάρχει καμία επιταγή από την Ε.Ε, η Κυβέρνηση εμπαίζοντας τους μαστιχοπαραγωγούς, προωθεί προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Συνεταιρισμού. Η κατάργηση της Αναγκαστικότητας της Ένωσης θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας της μαστίχας και θα αφανίσει οικονομικά τους παραγωγούς. Η Κυβέρνηση καταστρέφει ότι με κόπο και αγώνες κατέκτησαν οι μαστιχοπαραγωγοί, καταφέρνοντας ένα ακόμη πλήγμα στο νησί μας>>.

ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: <<Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς το οποίο ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση της αναγκαστικότητας, των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών Μαστιχοπαραγωγών και της ΕΜΧ.
Καταργεί αμέσως τον αναγκαστικό συνεταιρισμό της Σάμου και δρομολογεί την κατάργηση των υπολοίπων. Πρόκειται για μια ακόμη πολύ σοβαρή αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη, σε βάρος των φτωχών και μεσαίων μαστιχοπαραγωγών και πρέπει να αποτραπεί.
Αυτή η επιδίωξη δεν είναι κεραυνός σε ξάστερο ουρανό. Τα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι τοπικοί βουλευτές τους, οι τοπικοί φορείς που παριστάνουν τους «ξαφνιασμένους» και τους «εξαπατημένους», κοροϊδεύουν.
Η αναγκαστικότητα βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο, γιατί είναι ένα εμπόδιο στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που προωθεί το άνοιγμα της αγοράς και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είναι δηλαδή, ένα εμπόδιο στην επέλαση των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλίων στο μαστίχι, που όμως έχουν ήδη διεισδύσει, όπως μέσω της MEDITERRA.
Η αναγκαστικότητα και η όποια προστασία των μικρών μαστιχοπαραγωγών δεν χωρούν στην ελεύθερη καπιταλιστική αγορά που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν, ανεξάρτητα τι λένε και το πώς εμφανίζονται, τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό (ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ, κ.α.). Καμία εμπιστοσύνη πια στις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις τους.
Άλλωστε η εξοντωτική φορολόγηση και τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι η άλλη πλευρά της ίδιας πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των μαστιχοπαραγωγών.
Το ΔΣ της ΕΜΧ, όπως και τα προηγούμενα, έχουν μεγάλες ευθύνες. Καθησύχαζαν και έκρυβαν τις αιτίες που επιδεινώνουν τη θέση των μαστιχοπαραγωγών, ενώ σταθερά υπηρέτησαν και υπηρετούν τη διείσδυση των μεγάλων καπιταλιστών στο μαστίχι.
Απορρίψτε τα ψέματα και τη δημαγωγία αυτών που εκφράζουν τη δολοφονική ναζιστική Χρυσή Αυγή. Οι θέσεις της υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τους φτωχούς αγρότες. Είναι κάλπικο το σύνθημά της για την «εθνική παραγωγή», κρύβει ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας καταστρέφονται εξαιτίας, πρώτ’ απ’ όλα, της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της θέσης της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ΚΚΕ καλεί τους φτωχούς και μεσαίους μαστιχοπαραγωγούς, να αντιπαλέψουν την κατάργηση της αναγκαστικότητας και συνολικά την πολιτική, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, προκειμένου να θησαυρίζουν από το μαστίχι οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Το δικό σας συμφέρον μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη δημιουργία ενός Παραγωγικού Συνεταιρισμού που εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και τα σύγχρονα δικαιώματα όλων. Όπου το κράτος παρέχει τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα εφόδια και αναλαμβάνει να διαθέσει το προϊόν. Σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τα μονοπώλια, όπου η παραγωγή αναπτύσσεται με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό – λαϊκό έλεγχο σε μια Ελλάδα με λαϊκή εξουσία και χωρίς τα δεσμά της ΕΕ. Μόνο με αυτό το στόχο ο αγώνας σας θα έχει προοπτική και δύναμη αποτροπής και διεκδίκησης σήμερα.
Πάρτε στα δικά σας χέρια των αγώνα και την τύχη σας. Μην δέχεστε να σας σύρουν σε επιλογές και αιτήματα που εσάς σας οδηγούν σίγουρα στην ήττα. Συγκροτείστε επιτροπές αγώνα στα χωριά, απαιτείστε συνελεύσεις των συνεταιρισμών και αντιπαλέψτε την κατάργηση της αναγκαστικότητας και τα αντιλαϊκά μέτρα. Πάρτε θέση δίπλα και μαζί με τα εργατικά ταξικά σωματεία και φορείς>>.Κατηγορίες:Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s