Εφέτος, ρουκετοπόλεμος. Του χρόνου, βλέπουμε…

Του Τάκη Ι. Δηράκη

TID AG MARK   Αν δεν υπήρχε το γεγονός τής εξαπάτησης για τους επισκέπτες μας, οι οποίοι ήρθαν γι’ αυτό ακριβώς το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο νησί μας, θα έλεγα ότι συζητάμε… «περί όνου σκιάς». Ή, αλλιώς, «εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς…». Επειδή υπάρχει, όμως, τέτοιο ζήτημα φερεγγυότητας, που εκθέτει όχι μόνο τους τουριστικούς επιχειρηματίες αλλ’ επίσης ολόκληρο το νησί, θα πρέπει να βρεθεί –έστω, την ύστατη ώρα- ο τρόπος ώστε να διεξαχθεί κι εφέτος ο ρουκετοπόλεμος.
Rouketopolemos Chios b   Από εκεί κι ύστερα ισχύει για τον ρουκετοπόλεμο ό,τι ισχύει για κάθε τοπικό έθιμο. Δηλαδή, είτε το διατηρεί η κοινωνία επειδή είναι βαθειά ριζωμένο και στις σημερινές γενιές, με όλες τις συνέπειες και τα ρίσκα του (π.χ. ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το διόλου απίθανο ενδεχόμενο σοβαρού ανθρώπινου ατυχήματος;), είτε σιγά-σιγά το εγκαταλείπουμε, καταχωρώντας το μαζί με πολλά άλλα στα λαογραφικά βιβλία τού τόπου μας.
Προσωπικώς, το ομολογώ, πως δεν με ελκύουν τέτοιου είδους έθιμα και θα προτιμούσα να περνούσα το Πάσχα μου σ’ ένα νησί όπου θα μπορούσε να βρει κανείς το κατανυκτικό κλίμα τής Μεγάλης Εβδομάδας όπως υπήρχε, κατά τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια, στις περισσότερες εκκλησίες και στα μοναστήρια τής Χίου. Το ίδιο έχω ακούσει να λένε κι άλλοι ντόπιοι αλλά και ξένοι οι οποίοι βρέθηκαν τέτοια εποχή στο νησί μας. Υπάρχει λοιπόν και αυτή η πλευρά του ζητήματος. Ωστόσο, ενδεχόμενη εγκατάλειψη, ή υποβάθμιση, του ρουκετοπόλεμου και όλων των συναφών εθίμων σημαίνει ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε τουριστικά, τουλάχιστον για την περίοδο τού Πάσχα, προς τον εσωτερικό τουρισμό ή, γενικώς, σε λαούς με χριστιανικές καταβολές, προβάλλοντας στην περίπτωση αυτή, επίσης, τα πολλά και αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία μας.
Αλλά γι’ αυτά τα ζητήματα, ίσως, είμαι ο πλέον αναρμόδιος να μιλήσει. Πάντως, όταν θα κοπάσει ο φετινός θόρυβος του ρουκετοπόλεμου, ας τεθούν όλα στο τραπέζι συζήτησης των αρμοδίων ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους, όπως κάθε σοβαρός τουριστικός προορισμός, ένα πλάνο ισόρροπης, ποιοτικής και σταθερής τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα προσπαθούν να υπηρετούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στα τουριστικά ζητήματα τού τόπου. Διότι, ας μη το κρύβουμε, εκείνο που μας χαρακτηρίζει σήμερα είναι η προχειρότητα σε όλα τα επίπεδα. Από την τουριστική προβολή τού νησιού μας μέχρι την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, τις αναγκαίες υποδομές, την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό κ.ο.κ. Αλλά για να επιτύχει οποιοσδήποτε τουριστικός σχεδιασμός, πριν απ’ όλα, απαιτείται να μη διαταραχθεί η όποια αξιοπιστία διαθέτουμε. Δηλαδή, στον παρόντα χρόνο, αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να ματαιωθεί εφέτος, επ’ ουδενί, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.
Για τα επόμενα χρόνια το συζητάμε αν και πώς πρέπει να συνεχιστεί ο ρουκετοπόλεμος μέσα στο πλαίσιο ενός τέτοιου σοβαρού τουριστικού σχεδιασμού για το νησί μας. Ας ετοιμάσουν λοιπόν επ’ αυτού οι ειδικοί και οι ενδιαφερόμενοι, από τώρα, τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους ώστε να μην έχουμε του χρόνου τα ίδια…

Τ.Ι.Δ.Κατηγορίες:Απόψεις, ΣΤΑΡΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s