Δίκτυο μονοπατιών Αμανής Χίου: Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή*

Του Γιώργου Χαλάτση, Εκπαιδευτικού
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Στοά Αντιμονίου (φωτό: Γιώργος Χαλάτσης)

Στοά Αντιμονίου (φωτό: Γιώργος Χαλάτσης)

Στο γνωστό για την μαστίχα και την μεγάλη παράδοση στην ναυτιλία νησί της Χίου, ο Ανάβατος, η Νέα Μονή και τα καστροχώρια στα νότια κυριαρχούν (και δικαιολογημένα ) ανάμεσα στα αξιοθέατα σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι του νησιού, το βορειοδυτικό, η μαγική και άγνωστη στους πολλούς Αμανή, που με κέντρο την Βολισσό (χτισμένη κάτω από το περίφημο κάστρο της και κοντά σε μοναδικές παρθένες ακόμα παραλίες) προσφέρει στον περιηγητή έναν άλλο κόσμο. Τα χωριά της περιοχής έχουν λίγους κατοίκους και τώρα την Άνοιξη χάνονται μέσα στους σπάρτους.

Για την Ευαγγελίστρια (φωτό: Γιώργου Χαλάτση)

Για την Ευαγγελίστρια (φωτό: Γιώργου Χαλάτση)

Τα θερμά ιαματικά λουτρά των Αγιασμάτων, ο γνωστός από την αρχαιότητα Αριούσιος οίνος, η έρημη σήμερα πετρόχτιστη παλιά Ποταμιά, τα παλιά μεταλλεία αντιμονίου και οι 40 περίπου στοές, τα παλιά μονοπάτια, το σπήλαιο στο Άγ. Γάλας, συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία, αυθεντικότητα, παρθένα φύση.
Πριν 12 χρόνια ξεκίνησα την έρευνα για τον εντοπισμό των παλιών μονοπατιών της Χίου. Παλιοί χάρτες, περιηγητές, βιβλία τοπικής ιστορίας, τσοπάνηδες, παλιοί αγωγιάτες, ηλικιωμένοι κάτοικοι χωριών, μοναχοί ήταν και είναι οι πηγές πληροφόρησης. Αμέτρητα χιλιόμετρα μοναχικής αναζήτησης έδωσαν ένα αρκετά πλούσιο υλικό.

Κουρούνια - Τα Γαλάτου (φωτό: Γιώργος Χαλάτσης)

Κουρούνια – Τα Γαλάτου (φωτό: Γιώργος Χαλάτσης)

Το Όραμα της υλοποίησης ενός δικτύου μονοπατιών στην περιοχή της Βορειοδυτικής Χίου, ενέπνευσε την δράση των Φίλων των Μονοπατιών της Χίου και των κατοίκων της περιοχής.
Οι κύριοι στόχοι αυτού του Οράματος είναι:

☺ Διάσωση και ανάδειξη των θαυμαστών μνημείων υπαίθρου της περιοχής (τοπίο, αγροτικά και ποιμενικά μνημεία, πετρόχτιστα μονοπάτια κ.α.).

☺ Προώθηση εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων και εξισορρόπηση της σχέσης ανθρώπου – φύσης.

☺ Ανάδειξη του οικοτουρισμού και της οικοπεριήγησης σε κύριο μοντέλο γνώσης, σεβασμού και διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

☺ Δημιουργία ενός επικουρικού δικτύου επιτήρησης, αξιοποιήσιμου από πεζοπόρες δυνάμεις, πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

☺ Ανάδειξη της πεζοπορικής περιήγησης, της φυσιολατρείας και της χρήσης του ιαματικού νερού της περιοχής σε ελκυστικά αγαθά πολιτισμού και ευεξίας, προσιτά και ασφαλή για πολλούς συντοπίτες μας.

☺ Υποστήριξη και προώθηση των ήπιων ενεργητικών μορφών αναψυχής και χαλάρωσης σαν μέσο στήριξης του εισοδήματος, της δημογραφικής ανάτασης αλλά και του πολιτισμικού συγχρωτισμού δυσπρόσιτων κυρίως χωριών.

Από το 2010 ξεκίνησε η έρευνα, ο εντοπισμός, η αξιολόγηση, η καταγραφή και η συντήρηση παλιών μονοπατιών στο βορειοδυτικό κομμάτι της Χίου. Παράλληλα σχεδιάστηκε η δημιουργία δικτύου διαδρομών της περιοχής σαν τελικός στόχος της προσπάθειας. Οι ντόπιοι αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια αυτή (κι αυτό ήταν καθοριστικό για την υλοποίηση του Οράματος), συμπαραστάθηκαν ενεργά και έτσι προχώρησε με μεθοδικά βήματα η ολοκλήρωση ενός Δικτύου Μονοπατιών μήκους 55 χλμ. μέχρι τώρα. Η προσπάθεια δε σταματά εδώ και θα συνεχιστεί μέχρι να επεκταθεί το δίκτυο σε όλη την Αμανή.
Να σημειωθεί, ότι όλο αυτό το εγχείρημα στηρίχθηκε αποκλειστικά στον εθελοντισμό των συμμετεχόντων.
Με χαρά και προσδοκία είδαμε τελευταία τη σημερινή δημοτική αρχή να εμπνέεται από την ιδέα και να θέλει να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια. Έτσι λοιπόν αναλαμβάνει την χαρτογράφηση και σηματοδότηση του δικτύου. Παράλληλα καλεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA -European Ramblers Association) στην Χίο στις 4 και 5 Μαϊου 2016 για την έναρξη της διαδικασίας ευρωπαϊκής πιστοποίησης του δικτύου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση της ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, αφού θα γίνει πλέον γνωστό σε όλη την «πεζοπορική» Ευρώπη ότι εδώ στην Χίο υπάρχει ένα αξιόλογο και πιστοποιημένο δίκτυο μονοπατιών.
Εμείς κάναμε την αρχή, προσφέραμε την ιδέα, την μελέτη και τη μέχρι τώρα εθελοντική δράση, χωρίς ιδιοτέλεια, από αγάπη για τον τόπο. Ελπίζουμε ότι και η τοπική κοινωνία και οι φορείς θα συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν έμπρακτα για να κάνουμε όλοι μαζί πράξη το Όραμά μας, που θα δώσει προοπτική και ζωή στον τόπο μας.
Η απληστία του ανθρώπου καταστρέφει τους φυσικούς πόρους. Όσο χάνεται η αρμονική συμβίωση με την Φύση και συνεχίζεται η αλόγιστη εξάντλησή της θα μεγαλώνει η δυστυχία του ανθρώπου.
Προτάσεις και σχέδια για συνέχιση του μοντέλου ανάπτυξης που κατέστρεψε την χώρα, πρέπει οριστικά να παραμεριστούν. Η πρακτική του να κτίζουμε κάθε χωράφι, κάθε λόφο, κάθε παραλία οδηγεί τώρα σε αδιέξοδα.
Όσο καταστρέφουμε το τοπίο, καταστρέφουμε μαζί και την μεταφυσική του διάσταση και μαζί την προοπτική βιώσιμης και αειφόρου ήπιας ανάπτυξης της Χίου και εν προκειμένω της Αμανής.
Η Αμανή πρέπει να κηρυχθεί φυσικό πάρκο έρευνας, αναψυχής, ηρεμίας, ενεργητικής χαλάρωσης, αναζωογόνησης και ήπιων δραστηριοτήτων. Η δυνατότητα πεζοπορίας σε ένα θαυμάσιο φυσικό τοπίο και τα θερμά ιαματικά λουτρά της περιοχής αποτελούν θείο δώρο που μέχρι τώρα δεν αξιοποιήθηκε. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που αναζητούν αυτά που εμείς έχουμε.
Ας αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές μας, που μας παρέχει πλουσιοπάροχα η μοναδική φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά!
Ας δώσουμε μια νέα και βιώσιμη προοπτική στο μαγικό νησί μας και στην νέα γενιά, που κάνει όνειρα για το μέλλον.

*Σημείωση ChiosOpinion.gr: Το παραπάνω κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση. Για την αρχική δημοσίευση η οποία συνοδεύεται και από άλλες υπέροχες φωτογραφίες τού κ. Χαλάτση κάνετε κλικ ΕΔΩ >>>>>>Κατηγορίες:Απόψεις, Πολιτιστικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s