ΣΤΑΡΑΤΑ: Χαριστική βολή…

TIDIR 2016Του Τάκη Ι. Δηράκη

Η υπερβολή στην πολιτική αντιπαράθεση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων μόνο άγνωστη δεν είναι. Κάθε άλλο. Κατ’ επέκταση, το χαρακτηριστικό τής υπερβολής συναντάται και στον πολιτικό λόγο όσων ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Έτσι δεν  ξενίζει η άποψη τού περιφερειακού συμβούλου Β. Αιγαίου κ. Γιάννη Σπιλάνη ο οποίος, ενώ δέχεται ότι <<η αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα είναι πράγματι μια αρνητική εξέλιξη για μόνιμους κατοίκους και τουρισμό>> όπως και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των νησιών, εν τούτοις, υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι η καταστροφή. Και, προς επίρρωση τούτου,  σημειώνει πως <<και με μηδενικό ΦΠΑ τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα>>!!!
Αυτό κι αν αποτελεί υπερβολή. Δηλαδή, όλοι όσοι λένε ότι οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, οι οποίοι επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια (σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, capital controls κλπ), έχουν πνίξει την οικονομική ζωή τού τόπου και αποτελούν αντικίνητρο για κάθε νέα επένδυση, τουτέστιν αντικίνητρο σε κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου, δεν ξέρουνε τί λένε. Καταστροφή είναι, κατά τον κ. Καθηγητή, το <<να προχωράμε έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους>>.
Φυσικά, δεν θα ισχυριστώ ότι δεν αποτελεί αρνητικό φαινόμενο και η προχειρότητα η οποία χαρακτηρίζει κάθε μορφή κρατικής ή αυτοδιοικητικής οντότητας. Ωστόσο…  όταν το πλοίο σου βρίσκεται σε καταιγίδα και βυθίζεται, δεν σώζεσαι μόνο και μόνο επειδή έχεις πυξίδα και προορισμό.
Γνώμη μας είναι λοιπόν ότι, αυτή τη χρονική περίοδο, οι τοπικές επιχειρήσεις στα νησιά μας βρίσκονται στη δίνη τέτοιας, ασυνήθιστα μεγάλης σε ένταση και διάρκεια οικονομικής καταιγίδας, η οποία απαιτεί όχι απλώς τη διατήρηση όσων, φορολογικών και άλλων, κινήτρων έχουν αφήσει στα ακριτικά μας νησιά αλλά και τη θέσπιση νέων προκειμένου να διατηρήσουν, όσο γίνεται πια, την εθνική και δημογραφική τους υπόσταση.
Για να μην πολυλογούμε. Το να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα ο ισχύων συντελεστής ΦΠΑ (δηλ. από 16% σε 17%), μπορεί να μην αποτελεί, όντως, το μέτρο που θα μας ρίξει οριστικά στο γκρεμό αλλά, αν προστεθούν -τον Ιανουάριο 2017- άλλες 7 ποσοστιαίες μονάδες (δηλ. αν φθάσει ο ΦΠΑ στο 24%) αυτό, σίγουρα, θα αποτελέσει «χαριστική βολή» για τις τοπικές επιχειρήσεις και για την τοπική οικονομία.
Λυπάμαι που το γράφω αλλά φαίνεται πως, μέσα στο πλαίσιο τής πολιτικής αντιπαράθεσης και στην επιδίωξη τής καρέκλας, ούτε οι τοπικοί μας άρχοντες δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας. Αλλιώς, θα είχαν καταλάβει πως το άμεσο σχέδιο και ο άμεσος στόχος που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να είναι άλλος από το να σωθεί «ό,τι ακόμη σώζεται». Όσον αφορά δε τα μακροπρόθεσμα σχέδια και τους μακροπρόθεσμους στόχους, όταν θα έχουμε αποφύγει τον γκρεμό, στο χείλος τού οποίου βρισκόμαστε, θα τους βρω ένα κάρο από τα συμπεράσματα κάποιων «αναπτυξιακών συνεδρίων» τα οποία έγιναν στο Βόρειο Αιγαίο και στη Χίο αλλά ουδέποτε προχώρησαν, ακριβώς, διότι μοναδικός τους στόχος (αν δεν ήταν να «τα τσεπώσουν» κάποιοι) ήταν ο εντυπωσιασμός και η υφαρπαγή τής ψήφου μας.
Γι’ αυτό, «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», εδώ και τώρα ΑΓΩΝΑΣ. Προκειμένου, τουλάχιστον, να παραμείνει και να κατοχυρωθεί το ισχύον ειδικό καθεστώς των ακριτικών μας νησιών. Κάτι, άλλωστε, το οποίο δεν είναι άγνωστο στην ΕΕ, ισχύει και αλλού. Μετά βλέπουμε…

Τ.Ι.Δ.Κατηγορίες:Απόψεις, ΣΤΑΡΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s