Η δημόσια υγεία, με τα μάτια μιας ασθενούς

 

%cf%83%ce%ba%cf%85%ce%bb%cf%85%cf%84%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bd%cf%80-2Το παρακάτω κείμενο αποτελεί, κυρίως, το ευχαριστήριο μιας ασθενούς, στην προσωπική της σελίδα στο facebook, προς τον θεράποντα ιατρό της. Ωστόσο, αποφασίσαμε την αναδημοσίευσή του με προσωπική μας ευθύνη, διότι γράφτηκε από συνάδελφο η οποία είχε διακριθεί ιδιαίτερα στο κοινωνικό ρεπορτάζ, συμπεριλαμβανομένου του τομέα τής υγείας. Έχουν ξεχωριστή σημασία λοιπόν τα συμπεριλαμβανόμενα σχόλιά της για τη δημόσια υγεία, διότι, εκτός του ότι πρόκειται για τις εμπειρίες μιας ασθενούς, προέρχονται και από μια πολύ έμπειρη δημοσιογράφο στο τοπικό ρεπορτάζ με έμφαση σε τέτοια θέματα.

Τ.Ι.Δ.

= * =

lesvos_mapΕίμαι ευτυχισμένη, γιατί ένας ΑΞΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ όπως ο Επιμελητής Νευροχειρουργικής του «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ» Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κύριος ΕΥΡΕΙΒΙΑΔΗΣ ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗΣ, κατάφερε το «ακατόρθωτο» για κάποιον γιατρό των Αθηνών που είχε κάνει την εμφύτευση ηλεκτροδίων στην σπονδυλική μου στήλη, ως τμήμα εμφύτευση θεραπευτικής συσκευής και μεθόδου που τελικά απέτυχε. Ο νεαρός στην ηλικία και ταυτόχρονα μεγάλος νευροχειρουργός, αφαίρεσε με υπευθυνότητα, πίστη στο Θεό και αγάπη στον άνθρωπο, αυτά τα ηλεκτρόδια, που ήταν απαγορευτικά για την πραγματοποίηση μαγνητικής, τα οποία ο ιδιώτης νευροχειρουργός στην Αθήνα τα άφησε, γιατί όπως υποστήριξε αν επιχειρούσε να τα βγάλει, μπορούσε να μείνω παράλυτη, όπως είπε στον άντρα μου σε τηλεφωνική επικοινωνία την ώρα του χειρουργείου, μεταθέτοντάς του και την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης… Ο κύριος ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗΣ ανέλαβε και πραγματοποίησε με επιτυχία την επιβεβλημένη αφαίρεσή τους, ανοίγοντάς μου έτσι το δρόμο για μια ακριβή διάγνωση, για μια πιο ποιοτική ζωή. Είμαι ευτυχισμένη γιατί εμπιστεύτηκα τη ζωή μου, την σωματική μου ακεραιότητα και όλες μου τις ελπίδες, για υγεία, σε ένα νέο επιστήμονα με τα «ΧΡΥΣΑ ΧΕΡΙΑ», ανάργυρος, με την ακριβή έννοια της λέξης που μπορεί να κοιμάται ήσυχος το βράδυ, παρά το εξοντωτικό του πρόγραμμα, γιατί η ηθική του, οι αρχές του και η πίστη του στο Θεό, τον έχουν κάνει ξακουστό για την υψηλή επιστημονική γνώση αλλά και στη σταθερή άρνησή του να πάρει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για κάθε χειρουργείο. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Χριστού «ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΑΤΕ, ΔΩΡΕΑΝ ΔΩΤΕ». Ο κύριος ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗΣ, όπως ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ» ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ», ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ. Ένας «ΓΙΓΑΝΤΑΣ» ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ο οποίος και σε μένα πέτυχε ένα ακόμη «ΘΑΥΜΑ». Προσεύχεται και χειρουργεί ατέλειωτες ώρες. Μέσα σε ένα διαλυμένο σύστημα Υγείας, πόσο εκείνος και άλλοι άξιοι συνάδελφοί του που υπηρετούν στο ανατολικότερο άκρο τούτης της «ΟΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» που ύμνησε ο ΕΛΥΤΗΣ, έχουν το δικό τους αξιακό κώδικα. Έτσι παρά τα αντικίνητρα που θέτει η Πολιτεία, μειώσεις μισθών, ελλείψεις προσωπικού κλπ, παλεύουν καθημερινά ως αφανείς ήρωες που είναι, για να θεραπεύουν τους ακρίτες, τους πρόσφυγες, κάθε πονεμένο, ακόμη και απίστευτα περίπλοκα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να τα στείλουν στην Αθήνα. Όμως, προς τιμή τους, τα αντιμετωπίζουν στη Μυτιλήνη ή αντίστοιχα στη Χίο, όταν δεν υπάρχει ο χρόνος ή η δυνατότητα μετακίνησης των ασθενών ή τραυματιών κλπ.
Είμαι μόλις λίγες ώρες που επέστρεψα στο σπίτι μου, μετά την επιτυχή επέμβαση του κυρίου ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗ χωρίς αυτό το ηλεκτρόδιο δτην σπονδυλική μου στήλη, αλλά με πολλή ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ. Κι εκεί που ήμουν χαρούμενη για την ανακάλυψη ενός Ι ΓΙΑΤΡΟΥ- ΑΝΘΡΩΠΟΥ που θα ήταν ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, μαθαίνω ότι οι υπουργοί Υγείας κλπ που αγνοούν προκλητικά την κραυγή ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ όπως ΚΑΙ εκατοντάδων χιλιάδων που είναι όπως εκείνη… – Ο ΠΟΛΑΚΗΣ «ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ»- Καλά δεν καταλαβαίνουν ότι ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ;.. Μόνοι πραγματικοί αρωγοί σε κάθε χρόνιο, σοβαρό ή και έκτακτο πρόβλημα υγείας είναι εκείνοι που στελεχώνουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και τις ελάχιστες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας που έχουν απομείνει στα ακριτικά νησιά μας, είναι ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, και ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ που ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ κοιτάζοντας τους ασθενείς τους στα μάτια, σκύβουν στο πρόβλημα υγείας που έχουν οι ασθενείς τους, στον ελάχιστο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους και όχι στην τσέπη… Ασφαλώς και δεν είναι μόνο ένας αξιολογότατος και ακέραιος γιατρός, ανάλογους στη συμπεριφορά έχουμε και στο Νοσοκομείο της Χίου, αλλά ο κύριος ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗΣ είναι ένας «ΓΕΙΤΟΝΑΣ» ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ανήσυχο μυαλό, έχοντας πολλά επιτεύγματα, τέτοια που αρκετοί μιλάνε για θαύματα. Καταφέρνει να συνδυάζει τον ορθολογισμός της επιστήμης του, ή καλύτερα του λειτουργήματός του, με μια φιλοσοφία ζωής με θεμέλιο την ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ. Αλήθεια καταλαβαίνουν εκεί ψηλά οι κυβερνώντες τί είναι να συναντήσεις ένα γιατρό που με τις απόλυτα καλομελετημένες ιατρικές του παρεμβάσεις, σε εξαιρετικά δύσκολα, υψηλού ρίσκου χειρουργεία, χαρίζει χαμόγελο και ΕΛΠΙΔΑ στους ασθενείς του και τις οικογένειές τους, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ….
Σε εκείνον και όλους τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ θαρρώ ταιριάζει το απόσπασμα από ένα ποίημα του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ «¨….ΟΠΟΙΟΣ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ…»
Ο αξιολογότατος επιστήμονας και άνθρωπος Επιμελητής Νευροχειρουργικής στο «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», κάνει τους ασθενείς του, όταν βγαίνουν από το χειρουργείο του, να κλαίνε μόνο από χαρά! Κι όταν τον ευχαριστούν και εκθειάζουν τα επιστημονικά επιτεύγματά του στον ίδιο, εκείνος χαμηλώνει τα μάτια με γνήσια ταπεινότητα και κοκκινίζει! Ακούστε κύριε ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗ κάποια που μόλις πριν δύο μέρες της κάνατε μια επιτυχημένη επέμβαση. Κοιμηθείτε ήρεμος κύριε ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗ.. Από προχθές, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, χαρίσατε ΦΩΣ και ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ και, ΓΛΥΤΩΣΑΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ μία ακόμη οικογένεια, τη δική μου. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΩΣ ΨΗΛΩΣΕ ΤΟ ΜΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΜΟΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΗΘΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ…. Αν το λειτούργημά σας ήταν ….ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ σίγουρα θα σας άξιζε το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της διαρκούς προσφοράς σας, χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα. Αυτό το έχετε πάρει ήδη με την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση που έχουμε για σας στις καρδιές μας. Κοιμηθείτε ήσυχα λοιπόν. ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΣ και ΠΑΝΩ από αυτό… Όσοι κυβερνώντες έβαλαν προτεραιότητα, έργα βιτρίνας, ή ακόμη και νέα νοσοκομεία με σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, συχνά και στα υλικά, στεναχωριούνται… όταν ψηφίζουν να μειωθούν τα κονδύλια για την Υγεία, όχι μόνο μνημονίων, λόγω προτεραιοτήτων. Δεν θεώρησαν ποτέ ότι η διάθεση επιπλέον κονδυλίων στη δημόσια υγεία είναι η πραγματική ανάπτυξη. Άμα το καλοσκεφτεί κανείς λίγο καλύτερα καλά κάνουν… Άσε μην αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής και πληρώνουν πολλά χρόνια συντάξεις.
Καληνύχτα κύριε ΜΠΑΙΡΑΜΙΔΗ και όλες, όλοι εσείς που υπηρετείτε στο χώρο τής Υγείας, με ευσυνειδησία, φιλότιμο, υπευθυνότητα και χωρίς να κοιτάτε την παλάμη του ασθενή, του άνεργου, του απλήρωτου, του χαμηλοσυνταξιούχου, των ΑμεΑ, ως προϋπόθεση για να κάνετε μια οποιαδήποτε ιατρική πράξη… ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ!. Όσο για τους κυβερνώντες, κρίνονται καθημερινά από εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, στα κρεββάτια τού πόνου, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Κάποιοι ακόμη και νέοι άνθρωποι, αργοσβήνουν σαν το κερί… Στοιβαγμένοι σε θαλάμους… Όσοι μπορούμε να σηκωθούμε θα παλέψουμε μαζί σας στην επόμενη κινητοποίηση για πραγματικά δημόσια υγεία, πρόληψη, πιο φτηνά προσιτά φάρμακα και συντομότερα ραντεβού. Γιατί ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ, ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ! Σιγά, μη φωνάζουμε δυνατά. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ….ΚΟΙΜΑΤΑΙ. ΜΟΝΟ Ο… ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ ΜΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Αλλά ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ και εμάς τους ασθενείς με χρόνια ή εξελισσόμενα νοσήματα;;;;; ΠΟΙΟΣ;;; ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΧΈΡΙ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ όταν κλαίει από τους ΠΟΝΟΥΣ επειδή δεν του βρίσκουν φλέβα για να ξεκινήσει το χειρουργείο, όταν αγόγγυστα τον φροντίζουν…. ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ. ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ….ΑΝΗΣΥΧΟΙ!

E.K.Κατηγορίες:Απόψεις, ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s