«Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα

στις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου»
20 – 23 Οκτωβρίου 2016

lyxnari-xios-arxaiol-yphrΤο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς διοργανώνει την πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» με φετινό θέμα τη φωτιά. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου όπου ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη, γνώση, τέχνη και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό.
Με την ευκαιρία αυτής της δράσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανοίγει την περιοδική της Έκθεση με τίτλο «Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα στις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου» στο κτίριο «Παλάτι Ιουστινιάνι» στο Κάστρο της Χίου, η οποία θα διαρκέσει ένα (1) χρόνο. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα που παρουσιάζονται έχουν σχέση με το φως ως διαχρονικό σύμβολο της φωτιάς και προέρχονται από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου της Εφορείας. Στην έκθεση έχει περιληφθεί και χάλκινο λυχνάρι που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και διατέθηκε ευγενώς ως δάνειο για τον εμπλουτισμό της περιοδικής έκθεσης.
Στο χώρο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 21/10/2016.
Στο τετραήμερο του εορτασμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» (20 έως 23 Οκτωβρίου 2016) η είσοδος στο «Παλάτι Ιουστινιάνι» θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εφορεία Αρχαιοτήτων ΧίουΚατηγορίες:Πολιτιστικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s