7,9 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε Χίο και Μυτιλήνη

Από το Ε.Π. της Περιφέρειας Β. Αιγαίου
Και 10 μελέτες – έργα προϋπολ. 7,8 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ Β. Αιγαίου

PBA in GRΗ Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε σήμερα την ένταξη αντιπλημμυρικών έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο»), συνολικού προϋπολογισμού 7,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα εντάχθηκαν τα ακόλουθα έργα:
1.- «Παρέμβαση σε ρέματα και χειμάρρους Νότιας Χίου», προϋπολογισμού 1.209.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Το έργο αφορά στην υλοποίηση αντιπλημυρικών δράσεων για την προστασία των οικισμών και εκτάσεων στη Νότια Χίο, για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή.
2.- «Αγωγός Όμβρων Λαγκάδας πόλης Μυτιλήνης», προϋπολογισμού 6.705.275 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑΛ.
Το έργο αφορά στην ανακατασκευή του παλαιού υφιστάμενου αγωγού όμβριων για τη διευθέτηση του χειμάρρου της Λαγκάδας, με στόχο την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Αναλυτικότερα, προβλέπεται η αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού που έχει κατασκευαστεί τμηματικά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1950 και μετά για τη διευθέτηση του χειμάρρου στην περιοχή «Λαγκάδα» της πόλης της Μυτιλήνης.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιούμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ για να εκτελεστούν έργα που θα αυξήσουν την προστασία πολιτών και περιουσιών από πλημμυρικά φαινόμενα και δεδομένων των ακραίων πια καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε τα έργα αυτά είναι υψηλής σημασίας και προτεραιότητας.
Με σταθερή προσήλωση στους στόχους μας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ευχαριστώ θερμά τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Διαχειριστικής, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την καθοριστική συμβολή τους στο έργο μας».

ΕΠΙΣΗΣ με πρόταση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εγκρίθηκε η ανακατανομή της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έτσι εντάχθηκαν 10 νέες μελέτες και έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.769.000 ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επιπλέον πιστώσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.800.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των προβλημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στους χειμάρρους από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στη Χίο και Λέσβο αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα δέκα νέα έργα που εντάχθηκαν με την ανακατανομή του ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι τα εξής:
1.- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ, ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ – προϋπ. 1.000.000 €,
2.- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, πρ. 400.000 €
3.- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ – 70.000 €
4.- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ, ΠΕΔΙΝΟΥ ΝΗΣΟΥ ΛΗΜΝΟΥ – 430.000 €
5.- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ – ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΣ – 70.000 €
6.- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 5Χ5 ΣΤΟΝ ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ – 101.000 €
7.- ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΑΜΟΥ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ – 203.000 €
8.- ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΑΜΟΥ – ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ – 250.000 €
9.- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΣΚΑΦΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΜΑΛΑΓΑΡΙΟΥ – 200.000 €
10.- ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ -45.000 €
ΣΥΝΟΛΟ: 2.769.000 €
Κατανομή των επιπλέον πιστώσεων σε έργα στις ΠΕ Χίου και Λέσβου αντιμετώπισης και αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στα 2 νησιά:
1.- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ πρ. 2.000.000 €
2.- ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ Π.Ε. ΧΙΟΥ πρ. 500.000 €
3.- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ πρ. 4.500.000 €
4.- ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ πρ. 800.000 €
ΣΥΝΟΛΟ: 7.800.000 €
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε σχετικά: «Η προσπάθειά μας για το νοικοκύρεμα και την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων συνεχίζεται και αποδίδει. Ήδη με την ολοκλήρωση των μέχρι τώρα ανακατανομών έγινε δυνατή η ένταξη εξαιρετικά σημαντικών για τα νησιά μας νέων έργων στον Άγιο Ευστράτιο, την Ικαρία, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σάμο και η προσπάθειά μας συνεχίζεται και για τα υπόλοιπα νησιά.
Η διασφάλιση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την άμεση ανταπόκριση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Αλέξη Χαρίτση πιστώσεων ύψους 7,8 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε τα απαραίτητα έργα στη Λέσβο και τη Χίο».Κατηγορίες:Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s