«Παλατινής Ανθολογίας, Επιγράμματα, Ερωτικά» (Βιβλίο 5ο)

Μετάφραση και σχόλια: Κώστας Χωρεάνθης
Έκδοση Νίκου Κιουράνη (2016) – ΕΝΤΥΠΟ

n-kioyranis-001   Από τον πατέρα μου έμαθα να εκτιμώ περισσότερο τα ανθρώπινα χαρίσματα από τους τίτλους κι από τα πλούτη. Από την ενασχόλησή μου στη δημοσιογραφία και τη συνεργασία την οποία είχα (περιστασιακή ή τακτική) με λεγόμενους πνευματικούς ανθρώπους (κυρίως Χιώτες) κατάλαβα ότι η πνευματικότητα δεν συμβαδίζει απαραίτητα με ανώτατες σπουδές ή ακόμη και με αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς τίτλους…
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι και η ανθρωπιά και η πνευματικότητα δοκιμάζονται και κρίνονται στην καθημερινή συμπεριφορά μας. Γι’ αυτό πιστεύω, λοιπόν, ότι υπήρξαν και υπάρχουν αρκετοί χαρακτηρισμένοι ως πνευματικοί, οι οποίοι δεν αξίζουν να λέγονται έτσι και, αντίθετα, ότι υπάρχουν άλλοι οι οποίοι -αν και δεν έχουν πτυχία ή άλλους ακαδημαϊκούς τίτλους- αξίζουν να ονομάζονται πνευματικοί άνθρωποι.
Στη δεύτερη κατηγορία έχω κατατάξει και τον συμπατριώτη Νίκο Κιουράνη αν και δεν έχουμε ανταλλάξει μεταξύ μας παρά ελάχιστες βιαστικές «καλημέρες»! Δεν ξέρω λοιπόν ποιες σπουδές έχει κάνει αλλά το ότι εργαζόταν στο ιστορικό βιβλιοπωλείο Χαβιάρα της Χίου αποτελεί για μένα πιστοποιητικό των γνώσεων και της πνευματικής του καλλιέργειας. Ωστόσο, αυτή τη γνώμη μου για εκείνον διαμόρφωσε περισσότερο η αρθρογραφία του στον τοπικό τύπο (δυστυχώς, δεν έχουμε στη «Γνώμη τής Χίου» δικά του κείμενα…) και, πρόσφατα, η δωρεά κάποιων βιβλίων, των οποίων έκανε ο ίδιος τη βιβλιοδεσία, στο μουσείο τού ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χίου.
Ο Νίκος Κιουράνης, όμως, επανήλθε τις τελευταίες ημέρες του 2016, με μία ακόμη προσφορά του στα Χιώτικα και στα Ελληνικά γράμματα.  Δηλαδή, την έκδοση ενός βιβλίου το οποίο, πρώτ’ απ’ όλα, αποτελεί απόδειξη της σχέσης την οποία είχε ο Νίκος Κιουράνης με τον μικρασιατικής καταγωγής Χιώτη (Καλαμωτούση) εκπαιδευτικό, συγγραφέα και ποιητή, Κώστα Χωρεάνθη (1936-1966).
n-kiouran-2-001   Κάποτε ο Νίκος Κιουράνης, είχε προσφέρει στον φίλο του Κώστα Χωρεάνθη ένα από τα 49 βιβλία τής Παλαιάς διαθήκης (σημ το «Άσμα Ασμάτων»),σε καλλιγραφική αντιγραφή του ίδιου του Ν. Κιουράνη (Ν.Κ.), από μετάφραση τού Γιώργου Σεφέρη. Σε ανταπόδοση, λοιπόν, ο Κ. Χωρεάνθης (Κ.Χ.) έστειλε στον Ν.Κ., επίσης σε ιδιόχειρη καλλιγραφική μορφή, τα επιγράμματα τα οποία μετέφρασε ο ίδιος από το πέμπτο βιβλίο της «Παλατινής Ανθολογίας» (σ.σ. πρόκειται για επιτομή παλιότερων ποιητικών ανθολογιών που έγινε από τον βυζαντινό κληρικό Κων. Κεφαλά  κατά τον 10 αιώνα).
Στην επιστολή του, προς τον Ν.Κ., ο Κ.Χ. μεταξύ άλλων τόνιζε: <<…η ποίηση που έρχεται από τους αιώνες και είναι τόσο ζωντανή, έχει τη σφραγίδα της δωρεάς, γιατί βγαίνει μέσ’ από την πηγή τής γνησιότητας και της αλήθειας. Και μόνο η ποίηση (και η τέχνη γενικότερα) που έχει αυτή τη χάρη μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να ναυαγήσει στο πέλαγος του χρόνου…>>.
Όπως ίσως καταλάβατε, αυτά τα ποιήματα – επιγράμματα από το πέμπτο βιβλίο της «Παλατινής Ανθολογίας» τα οποία μετέφρασε ο Κ.Χ., μαζί με τμήμα της επιστολής του καθώς και λίγα από τον Ν.Κ. για τον Κ.Χ., περιλαμβάνονται στις σελίδες τού βιβλίου το οποίο εξέδωσε, στο ΕΝΤΥΠΟ της Χίου και σε επιμέλεια Γεωργίας Λουκά – Μίτση, ο κ. Νίκος Κιουράνης.
Πρόκειται για ερωτικά ποιήματα, για τα οποία οι ποιητές, όπως παρατηρεί στην επιστολή του ο Κ.Χ., <<προσφέρουν τον έρωτά τους στην «Πάνδημο Αφροδίτη», στην αισθησιακή και σαρκική πλευρά της αγάπης, εξάλλου τον Έρωτα έτσι τον έβλεπε η αρχαιότητα, ως γενεσιουργό αιτία των όντων, επομένως η εξιδανίκευση που του έγινε αργότερα (κυρίως από το ιπποτικό μυθιστόρημα της δυτικής Ευρώπης) δεν έχει θέση…>>.
Να σημειωθεί ότι, εκτός από τα ίδια τα ποιήματα, ο αναγνώστης θα βρει στο καθένα και σχετικές ενδιαφέρουσες σημειώσεις του αξέχαστου Κώστα Χωρεάνθη, τις οποίες, μαζί με όλα τα άλλα, διασώζει με την έκδοσή του αυτή ο αγαπητός κ. Νίκος Κιουράνης, ένας άξιος πνευματικός Χιώτης και Άνθρωπος!

Χίος, 2 Ιανουαρίου 2017
Τ.Ι.Δ.



Κατηγορίες:Πολιτιστικά, ΣΤΑΡΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s