Η Λα.Σ. για τη συντήρηση του αλιευτικού «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» στο Γούβι

LAIKH SYSPEIROSHΕισήγηση προς τους Δήμαρχο Χίου και Πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου για οικονομική και τεχνική συνδρομή του Δήμου Χίου και του Δ.Λ.Τ.Χ στη συντήρηση του μουσειακού αλιευτικού «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» στο Γούβι του Βροντάδου υπέβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση, αναφέροντας τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, έχοντας υπόψη ότι:
α. το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου έχει υποχρέωση να ανταποκρίνεται θετικά σε μια σειρά αιτημάτων συνδημοτών μας που έχουν σχέση με την περιοχή Γούβι – Πετροκάραβο,
β. στην εν λόγω περιοχή έχει εγκατασταθείαπό τη Δημοτική Κοινότητα Βροντάδουτο μουσειακό αλιευτικό σκάφος «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ», το οποίο έκτοτε έχει αφεθεί στην τύχη του, έρμαιο του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και καταρρέει μέρα τη μέρα,
γ. από την εγκατάστασή του (18-7-2012) και εντεύθεν οι Δημοτικές Αρχέςαδιαφόρησαν να ανταποκριθούν στην επισκευή και συντήρησή του,
GOYBI 24.3.15_5bθεωρεί σκόπιμο να εισηγηθεί να προβείτε σε μια σειρά ενεργειών, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων και των ευκαιριών που σας προσφέρονται, για την αποτροπή διάλυσής του. Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου, ως δημοτικός φορέας, αποτελεί μέρος της δημοτικής ολότητας, έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτών των ενεργειών.
Μια πλήρης αποκατάσταση του σκάφους θα στοιχίσει περισσότερα από την εξ αρχής κατασκευή ενός τέτοιου ιστορικού σκαριού.Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι μας λείπει η απαιτούμενη τεχνογνωσία και εξειδίκευση, αλλά είναι δυνατή η συνδρομή ναυπηγού ή καραβομαραγκού, προκειμένου να αξιολογήσει, να διορθώσει ή νασυμπληρώσει τα βήματα της πρότασής μας, που είναι τα παρακάτω, κατ’ αύξουσα σειρά και με σκοπό να κρατηθεί το σκάφος τουλάχιστο όρθιο.
1. Συσφίξεις κατά το εγκάρσιο συστημάτων νομέων της αριστερής του πλευράς του κύτους με τα αντίστοιχα συστήματα νομέων της δεξιάς πλευράς του, είτε με συρματόσχοινα και εντατήρες είτε με ντίζες, προκειμένου να συγκρατηθούν κατά το δυνατό οι νομείς στις έδρες τους και να μην καταρρεύσουν, συμπαρασύροντας τα ζυγά (καμάρια) και κατ’ ακολουθία ολόκληρο το κατάστρωμα (κουβέρτα).
2. Σύσφιξη κατά το διάμηκες του κύτους μεταξύ του πρωραίου ποδοστήματος και του αντίστοιχου πρυμναίου, με σκοπό την απαραίτητη μεταξύ τους συγκράτηση,τη συγκράτησή τους στην καρένα, αλλά και μεταξύ των ήδη συσφιγμένων και συγκρατημένων νομέων.
3.Εσωτερική υποστήριξη(μπουντέλωμα) ή μερική αντικατάσταση όσων ζυγών του καταστρώματοςέχουν υποχωρήσει και συντήρηση των αγκώνων τους.
4. Αντικατάσταση των σάπιων σανιδιών του καταστρώματος, που είναι η κύρια αιτία εισροής και κατακράτησης των νερών της βροχής στο κύτος.
5. Εξωτερική υποστήριξη της γάστρας με ξύλινα «βάζα» μεγάλης επιφάνειας (κορμοί δέντρων που θα εφάπτονται σ’ αυτήν), ικανά να ανταπεξέλθουν στην πίεση που ασκεί η δύναμη του βάρους του σκάφους πάνω τους.
Θεωρούμε ότι,αρχικά, τα πέντε παραπάνω βήματα είναι μια μικρού κόστους παρέμβαση, ικανή να σώσει το μουσειακό αλιευτικό και να αποτρέψει την κατάρρευση και διάλυσή του.Έτσι, αφού εξασφαλιστεί κατά πρώτο η σωτηρία του,να ακολουθήσουν η αφαίρεση με φλόγα των παλαιών χρωμάτων, το συντηρητικό, το αστάρωμα, η βαφή του ξύλουκαι οι εξωτερικές αποκαταστάσεις, μιας και είναι προφανώς απαραίτητα μετά τα βασικά της υποδομής.
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι το μουσειακό «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» συνδέεται στενά με την ιστορία και τη ναυτική κληρονομιά του Βροντάδου. Αποτελεί μνημείο πολιτισμικής αναφοράς του τόπου μας και δεν επιτρέπεται να το εγκαταλείψουμε στην τύχη του ούτε να αδιαφορήσουμε. Γι’ αυτό το σκοπό, ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, θα αγωνιστούμε στο πλευρό των συνδημοτών μας και αιτούμαστε την οικονομική και τεχνική συνδρομή σας.-Κατηγορίες:Απόψεις, Ειδήσεις, Πολιτιστικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s