Αντιδράσεις για τη μη κατάργηση της Visas τουριστών από απέναντι

Παλιές εικόνες την εποχή τής βίζας οι οποίες επαναλήφθηκαν... (φωτό αρχείου)

Παλιές εικόνες στο Τελωνείο μας την εποχή τής βίζας. Θα τις ξαναδούμε; (φωτό αρχείου)

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς απέστειλε, από κοινού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γιώργο Γεωργούλη, επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για το ζήτημα που έχει προκύψει με το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αγαίου. Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

<<Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιχειρηματική κοινότητα των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχει καίρια πληγεί τα τελευταία χρόνια, καθώς στα προβλήματα της παρατεταμένης εθνικής οικονομικής κρίσης προστέθηκαν οι βλαπτικές συνέπειες των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αλλά και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας.
Εσχάτως η αυξανόμενη ένταση με τη γειτονική χώρα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγων στις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης.
Από το 2012 έως το 2016 εφαρμόστηκε με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης βίζα (gate Visa Schengen) στις πύλες εισόδου των νησιών για υπηκόους τρίτων χωρών όπως είναι και η Τουρκία που έρχονταν για τουρισμό. Η μη επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος μετά την 30η Οκτωβρίου 2016 θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα για τον Τουρισμό των νησιών σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι τουριστικές ροές από Ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Σας ζητούμε να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα το πιλοτικό πρόγραμμα ώστε να μην προστεθεί ακόμη ένα πρόβλημα στο νησιωτικό επιχειρηματικό ιστό.>>

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Σε δική του επιστολή προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το ΕΚΧ, αναφέρει:
<<Το Εργατικό Κέντρο Χίου διαμαρτύρεται έντονα για την αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεώρησης εγγράφων εισόδου (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών, από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Η απόφαση αυτή αποτελεί για εμάς μια ακόμη δυσμενή εξέλιξη για το τουρισμό στο νησί μας. Ένας τουρισμός που τα τελευταία δυο χρόνια έχει υποστεί υφέσεις ακόμη περισσότερο λόγω των μεταναστευτικών ροών.
Καλούμε την κυβέρνηση και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό να πιέσουν την σχετική Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να παραταθεί και φέτος το πρόγραμμα θεώρησης και χορήγησης visa σε πολίτες τρίτων χωρών. Ένα πρόγραμμα το οποίο λειτούργησε ορθά τα προηγούμενα έτη (2012-2016) και έδωσε πνοή στο τουρισμό, την οικονομία και θέσεις εργασίας στο νησί μας.

Για το Εργατικό Κέντρο Χίου
Ο Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Λίνας
Ο Γεν. Γραμματέας: Μιχάλης Τσακός>>

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκαν για το ίδιο θέμα τα εξής:
<<Με θέμα το ζήτημα «της επέκτασης του προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων» ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έστειλε στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου σχετική επιστολή. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κατρούγκαλου και την επιστολή- απάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Κείμενο επιστολής του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου, μετά την 30η Οκτωβρίου 2016.
Προς τούτο και το Υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των Προξενείων μας στην Τουρκία καθώς και να βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων, προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης για την Ελλάδα.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση».

Η επιστολή- απάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη λάβαμε την υπηρεσιακού ύφους επιστολή σας με την οποία μας ανακοινώνεται ότι «δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».
Δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος.
Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση.
Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω.

Με εκτίμηση,
Χριστιάνα Δ. Καλογήρου
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου»>>Κατηγορίες:Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s