Στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των ναυτεργατών

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

KKE«Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετεί τα συμφέροντα και ενισχύει την επιθετικότητα των εφοπλιστών ενάντια στους ναυτεργάτες και γενικότερα στους εργαζόμενους στη ναυτιλία και στους συναφείς κλάδους.
Η ανεργία αποτελεί μάστιγα, χιλιάδες ναυτεργάτες πετάγονται έξω από τα καράβια, οι Συλλογικές Συμβάσεις υπονομεύονται, η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, η ανασφάλιστη εργασία τείνει να γίνει καθεστώς στους ναυτεργάτες, εντείνεται η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, η εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργεί συνθήκες γαλέρας για τον κλάδο σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με δραματικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις 40% – 50%.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνόκτητη ναυτιλία καταλαμβάνει το 2017 την πρώτη θέση διεθνώς, με 5.230 καράβια, αύξηση της χωρητικότητας, γιγάντωση της κερδοφορίας των Ελλήνων εφοπλιστών που στηρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και στα προνόμια που καρπώνονται από το αστικό κράτος και σχετικό αντεργατικό νομοθετικό θεσμικό πλαίσιο για τη ναυτιλία (ν. 2687/1953, 27/1975 κ.ά.).
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης, όπως καταγγέλλουν ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ, «εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη επίθεση εφοπλιστών – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για κατάργηση των ΣΣΕ, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης».
Στην ποντοπόρο ναυτιλία, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει να ανανεωθεί από το 2010, ενώ έχουν λήξει και στις άλλες κατηγορίες πλοίων. Στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία – 5.230 καράβια – οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, στο 80% – 60.000 ναυτεργάτες – δεν εφαρμόζεται η Κλαδική ΣΣΕ και αυτό επιδιώκουν οι εφοπλιστές να επεκταθεί στο σύνολο των ναυτεργατών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣ του ΝΑΤ, από τις 12/5/2016 που εφαρμόζεται ο νόμος – λαιμητόμος 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, δεν έχει καταβληθεί κανένα εφάπαξ, παρά μόνο προσωρινές συντάξεις πείνας, οξύνοντας όλα τα προβλήματα της ναυτεργατικής οικογένειας.
Το ΝΑΤ αρνείται να εφαρμόσει για το σύνολο των συνταξιούχων ναυτεργατών την Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά – Τμήμα 7ο Τριμελές με αριθμό Α 1003/2016, με βάση την οποία επέστρεψε σε τρεις συνταξιούχους τα ποσά των περικοπών που έχουν γίνει σε δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας.
Σταθερά στο πλευρό τους το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών για την κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
• Αποκλειστικά Δημόσια – Καθολική – Υποχρεωτική – Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια.
• Κατάργηση των εξοντωτικών – αντεργατικών νόμων που λεηλάτησαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, διαλύουν το ΝΑΤ, ενσωμάτωσαν τον Οίκο Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ, λεηλατούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ.
• Κατάργηση του άρθρου 21 του Ν. 3622/2007 που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης και εκποίησης μερικώς ή ολικώς του ΝΙΕΝ. Να γίνει Πανεπιστημιακή κλινική για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.
• Την ενίσχυση των οικονομικών του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ και των Ταμείων Πρόνοιας και του Οίκου Ναύτη για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας.
• Σύνταξη στο 80% επί του συνολικού ποσού για το οποίο γίνονται κρατήσεις.
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και γενικότερη, ουσιαστική προστασία των ανέργων, υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
• Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ – ανθυγιεινό και επικίνδυνο, καταβολή επιδόματος 5%.
• Κατάργηση της νομοθετικής τροπολογίας που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
• Καταβολή όλων των εφοπλιστικών οφειλών στο ΝΑΤ και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
• Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.
• Να καταργηθούν τα χαράτσια και η φοροληστεία σε βάρος των ναυτεργατών, των μισθωτών, των συνταξιούχων και να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».
Ζητούν απαντήσεις και στοιχεία
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό:
— Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων των ναυτεργατών;
— Θα εφαρμοστεί η Απόφαση Α1003/2016, του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά να καταβληθούν οι περικοπές στο σύνολο των συνταξιούχων ναυτεργατών, εργαζομένων;
— Πόσες συντάξεις εκκρεμούν πριν από τις 12/5/2016;
— Πόσες προσωρινές συντάξεις έχουν εκδοθεί μετά τις 12/5/2016 και πόσες εκκρεμούν;
— Πόσες κανονικές συντάξεις έχουν εκδοθεί μετά τις 12/5/2016, πόσες εκκρεμούν, πόσα εφάπαξ και με ποιες προϋποθέσεις;
— Πόσες συντάξεις λόγω ανικανότητας και διαδοχικής ασφάλισης έχουν εκδοθεί μετά τις 12/5/2016 και πόσες εκκρεμούν;Κατηγορίες:Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s